Вважається, що Великий піст найважливіший і найтриваліший з усіх православних постів. Щороку він триває 48 днів і закінчується напередодні Великодня. Цьогоріч Великий піст розпочавсь 3 березня і триватиме до 19 квітня, а 20 квітня українці зустрічатимуть Великдень.
У період Великого посту віряни готуються до святкування Великодня не лише духовно, але і тілесно, відмовившись від тваринної їжі (м’яса, птиці, молочних продуктів і яєць). Останній тиждень – найсуворіший для тих, хто постує, весь добовий раціон складають лише овочі: сирі, напівсирі, зварені на пару, запечені. А для тих, хто дотримується канонічного постування, Страсна П’ятниця – це насичення лише чистою водою і чистими думками та повна відмова від їжі.
У повсякденному житті ми часто харчуємося не зовсім правильно, отримуючи занадто багато калорій, а це негативно позначається на нашому здоров’ї (надмірна вага, підвищення ризику виникнення серцево-судинних захворювань, цукрового діабету). Вирішивши вперше дотримуватись посту, людина може завдати шкоди своєму здоров’ю, так як різка зміна раціону і відмова від звичних продуктів можуть призвести до загострення хронічних хвороб. Саме тому необхідно дотримуватись основних принципів виходу з посту. Неправильний вихід з посту може завдати більше шкодити організму, ніж принести користі самим постом.
Слід розуміти, що за час посту в організмі відбуваються суттєві зміни: людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, організм в меншій кількості виробляє ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць та молочних продуктів. Тож, якщо людина відразу після посту почне їсти продукти тваринного походження у великій кількості, це може призвести до виникнення розладів шлунково-кишкового тракту.
Тож для тих, хто суворо дотримувався традиції, ми підібрали список порад, як підготувати шлунок до свята та не завдати шкоди своєму здоров’ю:
-з посту не можна виходити за один день, це займе близько 7-14 днів, залежно від стану організму. Перші два тижні бажано відмовитись від смаженого та жирного;
-у перші дні після закінчення посту не рекомендовано вживати маринади, алкогольні та газовані напої, великої кількості випічки, солодощів;
-слід надавати перевагу рибі або курячому м’ясу. Краще, щоб м’ясо було вареним або запеченим, але не копченим і не смаженим;
-не варто в перший день після посту їсти салати, заправлені майонезом, бажано замінити його на оливкову олію;
-включення в раціон кисломолочних продуктів (йогурт, кефір, сир) допоможуть швидше вийти з посту без шкоди для здоров’я. І саме ці продукти найкраще підготують організм до переходу на іншу їжу;
-потрібно споживати достатню кількість овочів та зелені;
-пам’ятати про питний режим. Рекомендується випивати склянку води за півгодини до або через 1-2 години після прийому їжі. Але пам’ятати, запивати їжу – не потрібно;
-обов’язково прислухатися до свого організму. Якщо після вживання певних продуктів виникає дискомфорт, то варто на цьому зупинитися і замінити їжу на більш легку.
Повернення до звичного раціону після Великого посту – це важливий етап. Але дотримуючись порад, ви зможете правильно та без шкоди для здоров’я почати споживати продукти, від яких відмовилися на деякий час та продовжувати дотримуватись здорового способу життя.
Піклуйтеся про своє здоров’я, і організм віддячить вам відмінним самопочуттям, високою працездатністю і життєвою енергією!