Усі новини

Виховуємо культуру харчування

Поділитися:

Харчова поведінка як складова способу життя людини формується з дитинства, а отже, впливає на стан здоров’я і в дорослому віці. Вживання великими порціями продуктів швидкого приготування, солодких газованих напоїв, цукерок призводить до підвищення маси тіла та ожиріння, а багаті на жири і бідні на клітковину раціони спричинюють захворювання серцево-судинної та  ендокринної систем.

Навчити дитину правильно харчуватися буває непросто. Сучасні підлітки настільки звикли до солодощів, солоних продуктів і напівфабрикатів, що на здорову їжу реагують фразами: «Не хочу», «Я це не буду їсти», «Я не люблю овочі» тощо. Але розібравшись, які чинники формують харчові звички дітей, ми можемо змінювати культуру харчування.

Перш за все, найбільше впливають на харчову поведінку дитини ставлення до приймання їжі та смакові переваги батьків. Наприклад, якщо батьки постійно готують напівфабрика­ти або купують готову їжу, то цілком ло­гічно, що дитина звикає до такого харчу­вання і залюбки їсть такі продукти. Але відповідне формування звичок у їжі може мати вирішальний вплив на їхнє здоров’я та добробут у майбутньому. Батькам слід пам’ятати, що збалансований раціон має містити достатню кількість фруктів, овочів, злаків, білкових та молочних продуктів, відмову від напівфабрикатів та продуктів з високим вмістом цукру і солі.

Друге місце серед основних чинників посідає реклама. Зазвичай дитина обирає їжу ту, що рекламують: цукерки, шоколад, чіпси, фаст-фуд тощо. Тому важливо сформувати у дити­ни вміння правильно обирати продукти харчування, орієнтуючись не лише на їх смакові особливості, а й на якість, харчо­ву та поживну цінність.

Для підвищення обізнаності щодо принципів здорового харчування та формування правильних харчових звичок впродовж тижня фахівці ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» провели низку інформаційно-просвітницьких заходів у закладах освіти нашої області.

Під час зустрічей зі школярами, педагогічними колективами особлива увага зверталася на основи здорового харчування, формування здорових харчових звичок, уміння правильно обирати продукти та необхідність відмови від продуктів швидкого приготування.

Лекції на тему «Тарілка здорового харчування», «Переваги здорового способу життя», «Корисні харчові звички» проводились серед учнів 1-4 класів та 5-11 класів у 84 загальноосвітніх закладах та в 6 дошкільних навчальних закладах. Загалом участь в просвітницьких заходах взяли понад 2500 дітей.

Серед учасників поширювались друковані матеріали, які містили інформацію про переваги здорового харчування та здорового способу життя.

Звички, набуті в дитинстві, пе­реходять і в доросле життя людини, тому формування стійких моделей правильної харчової поведінки дитини важливе для збереження її здоров’я в майбутньому.

Знайти