Між нашими службами не може бути нездорової конкуренції, лише взаємовигідна та багатогранна діяльність по створенню сприятливих умов для збереження здоров’я жителів Чернігівщини. Такий лейтмотив спільної наради керівництва і фахівців Обласного центру контролю та профілактики хвороб і Головного управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області, яка відбулася 28 листопада.
Нагадаємо: між цими структурами укладено Меморандум про співпрацю, а нинішній захід такого масштабу відбувався чи не вперше, адже кожна із сторін поділилася своїми напрацюваннями щодо покладених на них державою завдань.
Як генеральний директор ДУ «Чернігівський ОЦКПХ» Олександр Чепурний, так і начальник ГУ Держпродспоживслужби в Чернігівській області Юрій Павлішен окреслили низку наявних проблем у сфері епідеміологічної ситуації регіону, а також шляхи їхнього вирішення. Зокрема, спікери зазначали: основні напрямки роботи, на які необхідно звернути увагу співробітникам обох служб, це упередження ризиків для здоров’я громадян та надання пропозицій для органів місцевого самоврядування щодо їх усунення. А це і боротьба з особливо небезпечними інфекціями, лептоспірозом, гострими кишковими інфекціями, вірусними гепатитами, туберкульозом, сказом, захворюваннями тварин, що можуть зашкодити здоров’ю людей і значною мірою – існуванню свійської худоби.
У виступах фахівців прозвучали статистичні дані щодо поширення тих чи інших захворювань, обговорено стан лабораторної діагностики і роботу із суб’єктами господарювання різних рівнів, надавачами послуг тощо. Загалом висвітлено великий пласт проблем, які негативно впливають на загальний стан епідеміологічної ситуації в області.
Учасники наради дійшли висновку – лише об’єднання зусиль, наприклад, шляхом створення спільних комісій та двостороння участь у різного роду заходах. Це дозволить не тільки проаналізувати реальну картину захворюваності, а і скласти прогнози на майбутнє.
Відтак нарада стала важливим продуктивним елементом співпраці між службами та заклала основу для подальшого вирішення важливих завдань.