Усі новини

Ботулізм: що треба знати і як уберегтися від отруєння

Протягом останнього тижня спостерігається масовий мор риби в річках Чернігівської області, що може спричинити погіршення епідемічної ситуації стосовно паразитологічних та інфекційних захворювань, в першу чергу кишкової групи та ботулізму.

ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» попереджає, що мертву рибу чи ту, що вмирає, в жодному разі не можна збирати для подальшого споживання, засолювання та консервування, оскільки ця риба може містити збудники або токсини (наприклад, ботулотоксин) інфекційних хвороб.

Загалом від початку року в області зафіксовано вже 2 випадки ботулізму. На щастя, жодна людина з тих, що внаслідок хвороби опинилися на лікарняному ліжку, не померла. Незважаючи на численні попередження та рекомендації уникати споживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби домашнього виготовлення або придбаної в місцях стихійної торгівлі, люди продовжують наражати себе на небезпеку.  Саме через вживання  в’яленої непатраної риби домашнього приготування постраждало двоє людей.

Ботулізм –  це небезпечне захворювання, яке зазвичай протікає в гострій формі і вражає нервову систему людини та може призвести до смерті. Збудник ботулізму в спокійному стані перебуває в ґрунті, в тому числі і в мулі, яка знаходиться на дні прісних водойм.

Нагадаємо, як себе спочатку проявляє ботулізм? Симптоми хвороби можна розділити на:

  • гастроентерит (сильний біль у животі, блювота і діарея, яка переходить у закреп);
  • інтоксикацію (температура зазвичай не підвищується, нездужання та загальна слабкість у тілі);
  • неврологічні прояви (поганий зір, туман в очах, сітка перед очима, двоїння, сухість у роті, складність ковтання).

Пізніше хвороба починає прогресувати, і у хворого відзначається дихальна недостатність, порушення серцево-судинної діяльності та парез дихальних м’язів.

Любителі солоної риби повинні розуміти, що сам процес приготування не передбачає використання високих температур, тому риба, заражена ботулізмом, продовжує нести загрозу здоров’ю та життю. Однак є спосіб убезпечити своє здоров’я в даній ситуації, а саме:

– відмовитись від бажання поласувати непатраною річковою копченою чи в’яленою рибою, яку готували в домашніх умовах;

– уникати купівлі риби та рибної продукції в місцях стихійної торгівлі;

– при появі перших клінічних симптомів не займатись самолікуванням, а негайно звертатись за медичною допомогою до лікаря.

Пам’ятайте: лікування ботулізму здійснюється лише в умовах стаціонару при наданні спеціалізованої допомоги.

Будьте пильними, бережіть себе та своїх близьких!

Знайти