ГРИБИ: ЯК ЗБИРАТИ, ЗБЕРІГАТИ І ГОТУВАТИ, ЩОБ НЕ ОТРУЇТИСЯ.

         Здавна в Україні дикорослі гриби високо цінуються як природній продукт харчування. Крім того, процес збирання грибів або так зване «тихе полювання», являє собою не просто процес збирання самих грибів, а захоплюююче заняття, що прививає до природи та пропонує радість пошуку.

Тому з настанням погожого часу  грибники – любителі, навіть незважаючи на застереження органів місцевого самоврядування щодо небезпеки на сьогоднішній день відвідування лісових насаджень,  направляються до лісосмуг.

За офіційними даними ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ»  дикорослими грибами щороку реєструються випадки отруєння грибами, в тому числі  є і летальні випадки.  Так зокрема в 2022 році отруїлося 13 осіб, з яких 1 – померла, а у 2023 – 6  осіб, з яких-1 померла.

Тому вкотре хочеться звернути Вашу увагу на такі моменти:

 

Щоб не отруїтися свіжими грибами

  • Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.  За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
  • Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності.
  • Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
  • Не вживайте старі, перезрілі або дуже молоді гриби, в яких нечітко виражені зовнішні ознаки.
  • Максимальний строк зберігання зібраних грибів не повинен перевищувати 24 години при температурі не вище 10 °С.
  • Не збирайте гриби в посуху, оскільки гриб втрачає вологу та накопичує токсин.
  • Не купуйте гриби на стихійних ринках та у продавців на автошляхах та не збирайте гриби поблизу доріг.
  • Не куштуйте сирих грибів.

Як готувати гриби, щоб ними не отруїтися

  • Уважно перевірте гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
  • Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору.
  • Відібрані гриби спочатку ретельно промийте та відваріть. Радимо кип’ятити гриби двічі (залити чистою водою після першого кипіння). Після другого кипіння, проваріть гриби іще 15-20 хвилин.
  • Готові страви з грибів зберігайте у холоді не більше доби. Особливо коли в країні діють графіки відключення світла і невідомо чи буде можливість правильно зберігати страви.
  • Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю, а також літнім людям.
  • Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм.

Щоб не отруїтися замороженими грибами

Пам’ятайте: заморожені гриби у більшості випадків не можна зберігати до наступного врожаю. Вони зберігаються менше року. І це залежить від температури у морозильній камері.

  • tº -14 / -12 ºС – 3-4 місяці;
  • tº -18 / -14 ºС – 4-6 місяців;
  • tº -24 / -18 ºС – 12 місяців.

Розморожувати гриби рекомендовано не на столі (при кімнатній температурі), як ми це зазвичай робимо, а в холодильнику, безпосередньо перед приготуванням. Повторному заморожуванню цей продукт не підлягає, тому фасувати гриби потрібно невеликими  разовими порціями. Продукт, який був розморожений, а потім заморожений знову, становить потенційну загрозу для організму: протягом розмороження в ньому можуть розмножуватись патогенні бактерії. Враховуючи енергетичну кризу в Україн, і задумайтеся чи доцільно взвгалі  заморожувати дикорослі гриби.

Міфи про їстівні гриби, яким не можна вірити

УВАГА! У жодному разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:

  • “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
  • “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні– приємний”.
  • “Усі гриби в молодому віці їстівні”.
  • “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
  • “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
  • “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
  • “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.
  • “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.

Як зрозуміти, що отруїлися грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв після споживання, так і протягом кількох днів:

  • нудота;
  • блювота;
  • різкий біль у животі;
  • діарея;
  • запаморочення;
  • підвищення температури тіла;
  • зниження пульсу;
  • задуха;
  • судоми;
  • відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
  • марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів терміново телефонуйте до «швидкої» 103. Не чекаючи приїзду швидкої одразу промийте шлунок простою водою: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту. Пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини, прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати ліки, алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Найдієвішою порадою, яка стовідсотково вбереже вас від отруєння грибами, лишається відмова від споживання дикорослих грибів. Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей віком до 12 років, жінок у період вагітності і грудного вигодовування та людей похилого віку.

Тому уважно думайте, що Ви збираєте, готуєте та їсте і будьте здорові!

Знайти