Вже за кілька днів православні відзначать свято, яке знаменує закінчення Великого посту – Великдень. Вважається, що Великий піст найважливіший і найтриваліший з усіх православних постів. Щороку цей період триває 48 днів і закінчується напередодні Великодня. Тож уже 5 травня віряни зможуть повернутися до звичного способу життя.
У період Великого посту віряни готуються до святкування Великодня не лише духовно, але і тілесно відмовившись від тваринної їжі (м’яса, птиці, молочних продуктів і яєць). Останній тиждень – найсуворіший для тих, хто постує. Вживаються в їжу лише овочі: сирі, напівсирі, зварені на пару, запечені. А для тих, хто дотримується канонічного постування, Страсна П’ятниця – це насичення лише чистою водою і чистими думками та повна відмова від їжі.
Слід розуміти, що за час посту в організмі відбуваються суттєві зміни: людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, організм в меншій кількості виробляє ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць та молочних продуктів. Тому, якщо людина відразу після посту почне їсти м’ясні страви у великій кількості, то організму просто нічим буде їх переробляти. Неправильний вихід з посту може завдати більше шкодити організму, ніж принести користі самим постом, а саме, це загрожує появою або загостренням виразкової хвороби шлунку, розладів кишківника, панкреатиту, холециститу і поганого самопочуття.
Тож для тих, хто суворо дотримувався традиції, ми підібрали список порад, як підготувати шлунок до свята та не завдати шкоди своєму здоров’ю:
із посту потрібно виходити поступово. Перші два тижні бажано відмовитись від смаженого та жирного;
не їсти багато м’ясного. Надавати перевагу рибі або курячому м’ясу. Вони легше сприймаються шлунком і не призводять до тяжкості в животі;
не варто в перший день після посту їсти салати, заправлені майонезом. Бажано замінити його на оливкову олію;
включення в раціон кисломолочних продуктів (йогурт, кефір, сметану, сир) допоможе швидше вийти з посту без шкоди для здоров’я. І саме ці продукти найкраще підготують організм до переходу на іншу їжу;
прислухатися до свого організму. Якщо після вживання певних продуктів виникає дискомфорт, то варто на цьому зупинитися і замінити їжу на більш легку.
пити багато води. Рекомендується випивати склянку води за півгодини до або через 1-2 години після прийому їжі. Але пам’ятати, що запивати їжу – не потрібно.
Для всіх людей, які виходять з посту, існує правило: у жодному разі не нехтувати рекомендаціями стосовно харчування. Особливе значення такі рекомендації мають для хворих із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем, виникнення та перебіг яких мають безсумнівний зв’язок з харчуванням. Надмірне споживання тваринної їжі, яка присутня у великій кількості на святкових столах у кожній українській родині, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я, обумовити загострення існуючих хронічних хвороб та викликати ускладнення.
Пам’ятайте, що перехід до повноцінного харчування повинен бути поступовим для того, щоб вживання звичної для вас їжі не нашкодило організму.