З метою підвищення обізнаності населення щодо факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань та максимального залучення уваги людей до свого здоров’я за ініціативою Всесвітньої федерації серця та підтримкою Всесвітньої організації охорони здоров’я з 2000 року щорічно 29 вересня відзначають Всесвітній день серця.
Серцево – судинні захворювання і надалі залишаються головною причиною смерті в усьому світі та в Україні зокрема. Хвороби серця та судин суттєво знижують тривалість та якість життя, призводять до інвалідності та втрати працездатності, і все більше випадків трапляється серед молодого населення. Найбільш провокуючими факторами, які впливають на розвиток серцево – судинних захворювань, є саме сучасний стиль життя та поведінка.
Вірогідність появи хвороб серця та судин підвищується через поведінкові фактори, а саме: вживання тютюну та електронних пристроїв для куріння, алкоголю, незбалансоване харчування в поєднанні з низькою фізичною активністю.
Кожна десята смерть від хвороб серця спричинена курінням. Куріння є одним із ключових факторів ризику розвитку ішемічної хвороби серця, інсульту і хвороби периферичних судин. Не існує “безпечного” або “менш шкідливого” куріння. Звичайні сигарети, електронні, тютюнові вироби для нагрівання та кальяни – однаково завдають шкоди здоров’ю. Найкраще, що ви можете зробити для здоров’я вашого серця – кинути курити назавжди.
Слід також пам’ятати, що на розвиток серцево – судинних захворювань впливають і біологічні показники такі як артеріальний тиск та рівень холестерину.
Збалансованість, різноманітність харчових продуктів, а також розмір порцій має велике значення у дотриманні правил здорового харчування. Головні вороги серця — це переїдання, недостатнє споживання овочів та фруктів, безконтрольне вживання висококалорійної їжі, солодких напоїв та солі. Варто звернути увагу на те, що надмірне споживання солі провокує підвищення артеріального тиску, а продуктів харчування з високим вмістом насичених жирів – рівень холестерину в крові. Надлишкова кількість цукру в раціоні призводить не тільки до виникнення зайвої ваги, але й сприяє розвитку серйозних захворювань, таких як цукровий діабет. Дорослі люди з діабетом мають ризик розвитку інфаркту та інсульту у 2–3 вищий за інших.
Отже, яких принципів у харчуванні, здатних знизити розвиток захворювань серця та судин, варто дотримуватись:
Щодо спиртного, то безпечної дози не існує! Клітини серця дуже чутливі до токсичної дії алкоголю, тому його вживання може призвести до інфаркту, інсульту та артеріальної гіпертензії. Найкраще справитись зі стресом, або зняти фізичну напругу, допоможуть прогулянки на свіжому повітрі та інша фізична активність.
Активний спосіб життя допоможе знизити ризики серцево – судинних хвороб. Приділяйте фізичній активності щодня щонайменше 30 хвилин. Це може бути швидка хода, біг, їзда на велосипеді, плавання, скандинавська ходьба.
Пам’ятайте, що деякі серцево-судинні захворювання можуть довго мати безсимптомний перебіг і проявитися уже на стадії таких грізних ускладнень, як інфаркт або інсульт, чи призвести до раптової смерті. Тому важливо слідкувати за своїм стилем життя, самопочуттям і за найменшої підозри – звертатись за консультацією до лікаря.
Бережіть ваші серця і серця рідних! Будьте здорові!