Усі новини

Всесвітній день здорового харчування: обираємо різноманітну та збалансовану їжу

Поділитися:

Щорічно 16 жовтня у 50-ти країнах світу відзначається Всесвітній день здорового харчування.

Харчування – один з найбільш важливих аспектів здорового способу життя. В організмі людини немає жодного органу і системи, нормальна життєдіяльність яких не залежала б від харчування.

Ми рідко замислюється над тим, як з’їдені нами продукти можуть вплинути на наше самопочуття і здоров’я. Найчастіше прийом їжі сприймається нами як вимушений і життєво необхідний ритуал, що дозволяє втамувати голод. В цей момент переважна більшість людей не замислюється про те, як харчування впливає на здоров’я та якими можуть бути наслідки переїдання і нераціонального харчування. А даремно! За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я 80 відсотків усіх захворювань певною мірою пов’язані з їжею. Отже, яке харчування можна вважати здоровим?

Перш за все, для дотримання принципів здорового харчування необхідно знати добову норму калорій, яка насамперед залежить від віку, статі та фізичної активності. Кількість енергії, яка витрачається людиною протягом дня, повинна відповідати добовій калорійності їжі. Якщо вживати багато продуктів з великою кількістю калорій щодня і при цьому мало рухатись, то це призводить до збільшення маси тіла.

Важливо у добовому раціоні дотримуватись кількісного та якісного співвідношення продуктів за основними харчовими і біологічно активними речовинами. Кожен прийом їжі та наповнення вашої тарілки мають містити:

  • ½ овочів та фруктів. Більшість з них – у сирому вигляді. Бажано, щоб фрукти та овочі були сезонними. Зауважте, що картопля не належить до таких овочів, оскільки містить мало клітковини та має високий вміст крохмалю;
  • ¼ частина тарілки – цільнозернові продукти. До них відносять хліб з цільнозернової пшениці та висівок, макаронні вироби з борошна грубого помелу, різноманітні каші;
  • ¼ – здорові джерела білку. Це в першу чергу риба, м’ясо птиці, яйця, бобові та горіхи.

Перевагу слід надавати свіжоприготовленій їжі з мінімальним додаванням солі, цукру і тваринних жирів. Додавання перерахованих інгредієнтів значно посилює смакові властивості їжі. Водночас тривале споживання солодкої, солоної та жирної їжі істотно збільшує ризик небезпечних захворювань серця та судин, діабету і раку.

Необхідно дотримуватись режиму харчування і не забувати про здорову харчову поведінку. Повільне споживання їжі позитивно впливає на функціональний стан органів травлення, запобігає появі зайвої ваги і пов’язаних з нею небезпечних для здоров’я станів  – високого артеріального тиску, атеросклерозу та підвищення рівня цукру у крові.

Пам’ятайте також  про питний рижим. Достатнє вживання рідини є однією з обов’язкових умов забезпечення належної фізичної та розумової активності людини. Вода, кава та чай мають бути основним джерелом рідини. Слід істотно обмежити вживання калорійних напоїв, зокрема солодких газованих, соків та соковмісних напоїв.

Вживання правильних продуктів допомагає підтримувати оптимальну вагу, знижує ризик виникнення цукрового діабету та хвороб серцево-судинної системи. У поєднанні із активним способом життя воно сприяє збереженню здоров’я в цілому.

Харчуйтеся правильно, не шкодуйте часу на приготування здорової свіжої їжі та відмовляйтеся від продуктів швидкого приготування.

Змінити раціон за один день не можливо: головне послідовно йти до мети – тоді здорове харчування стане для вас природним.

Будьте здорові!

Знайти