Усі новини

Вода як фактор ризику виникнення інфекційних хвороб

Поділитися:

Літній період найбільш сприятливий для виникнення і розповсюдження збудників кишкових інфекцій як у зовнішньому середовищі, так і для їх розмноження в продуктах харчування та воді. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.

Поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, виїзд на відпочинок та купання у відкритих водоймах сприяє зростанню інфекційної захворюваності, показник якої за останні місяці збільшився на 50 % в порівнянні з весняно – зимовим періодом. Крім того, в зв’язку з частими обстрілами енергосистем та кількагодинними  відключеннями світла і водопостачання небезпечними також стають і кулінарні вироби, що зберігались з недотриманням норм та умов. Однак, влітку більшою мірою схильні до зараження саме відкриті водойми, які можуть бути забруднені нечистотами, що змиваються з поверхні ґрунту атмосферними опадами.

Для попередження спалахів інфекційних захворювань, які можуть поширюватись водним шляхом традиційно в різних куточках області здійснюється відбір проб води для оцінки її безпеки для людини і навколишнього середовища.  Моніторинг води – одне  з основних завдань  фахівців ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я  України». Ця робота здійснюється за декількома напрямками. Основні з них: перевірка якості  води в місцях масового відпочинку та моніторинг якості й безпечності питної води.

Продовжується здійснюватись щомісячний контроль якості води поверхневих вод по мікробіологічним та санітарно – хімічним показникам. В червні місяці фахівцями Центру відібрано та досліджено 36 проб. За результатами проведених лабораторних досліджень якість води в 2 пробах не відповідала за фізико – хімічними показниками, а саме біологічною потребою в кисні: це –  зона відпочинку біля річки Мена в м.Мена Менської ТГ та зона відпочинку біля русла р.Снов с.Займище Сновської ТГ.

Також виявлена невідповідність нормативним вимогам вода з річки Борзенка в м.Борзна: кількість лактозопозитивної кишкової палички (ЛКП) становить 240 000 КУО/дм3 (при нормативному показнику 5 000 КУО/дм3). Через кишкову паличку у водоймах можуть виникати кишкові інфекції, які супроводжуються нудотою, блюванням, розладами травлення, підвищенням температури.  Тому вода в цій рекреаційній зоні – не найкраща для купання.

Інший напрям моніторингу води не має сезонності – і триває круглий рік. Перш ніж вживати воду з водопровідної мережі, колодязів, вкрай важливим є необхідність перевірки її якості та безпечності. За три місяці другого кварталу поточного року, згідно плану моніторингових досліджень  та   за зверненнями  органів місцевого самоврядування і суб’єктів господарювання Центром відібрано та досліджено:

– на мікробіологічні показники – 926 зразків води питної централізованого  водопостачання та 249 зразків води питної нецентралізованого водопостачання. Не відповідали   вимогам  ДСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» 33 зразків  води питної централізованого водопостачання та 65 зразок  води питної нецентралізованого водопостачання;

– на санітарно – хімічні та органолептичні показники – 996 зразів води питної централізованого водопостачання та 691 зразків води питної нецентралізованого водопостачання. Не відповідали вимогам  119 зразків води питної централізованого водопостачання та  225 зразків  води питної нецентралізованого водопостачання.

Загалом неякісна питна вода може містити в собі речовини, надлишок або нестача яких можуть викликати різні захворювання, тому в край важливо контролювати якість споживаної рідини.

З метою попередження виникнення інфекційних хвороб з водним шляхом передачі необхідно:

– уникати відпочинку в невстановлених місцях, де не проводиться систематичний лабораторний контроль якості води водоймищ;

– під час відпочинку не використовувати воду відкритих водоймищ для пиття, миття посуду, овочів, фруктів;

– не заковтувати воду під час купання;

– ретельно стежити за чистотою рук, мити їх з милом перед їжею і приготуванням страв, а також після відвідування туалету, поїздок у громадському транспорті;

-вживати тільки гарантовано безпечну воду і напої.

Чиста, якісна та безпечна вода – запорука здоров’я людини. Бережіть себе і своє здоров’я!

Знайти