Усі новини

Святкуємо Різдво без шкоди для здоров’я

Поділитися:

25 грудня українці святкуватимуть Різдво Христове, а отже, 24 грудня завершується Різдвяний піст, під час якого віряни дотримуються суворих правил харчування, що передбачають повне виключення з раціону м’яса, яєць та молочних продуктів.

Правильно організований режим посту має позитивний вплив на організм в цілому. І хоча це певною мiрою стрес для органiзму, але це хороший, позитивний стрес, який запускає механiзми адаптацiї та активiзує iмунну систему. Наприклад, завдяки відмові від продуктів тваринного походження та збільшенню вживання рослинної їжі покращується травлення та метаболічні процеси, а також знижується рівень холестерину у крові. Щодо тиску, то піст однозначно є фактором, який нормалізує діяльність серцево-судинної системи. Адже підвищення тиску – це один із проявів загального порушення метаболізму в організмі.

Також позитивно впливає на індекс маси тіла відмова на певний час від тваринних жирів і білків у харчуванні, яка веде до помірного дефіциту калорій в раціоні. Як результат – поступове зменшення маси тіла.

Однак тривале утримання від вживання тваринної їжі змушує організм людини переналаштовуватись. І щоб повернутися до колишнього раціону, не завдавши собі шкоди і не потрапивши до лікарні із загостренням хронічних хвороб, до закінчення посту слід готуватись не менш ретельно, ніж до його початку.

Отже, прості поради, як повернутись до звичного раціону:

з посту треба виходити поступово, не поспішати з поверненням до звичного режиму харчування та не перевантажувати свій організм стравами зі святкового столу і тим більше алкоголем;

вживати їжу потрібно маленькими порціями, не переїдати, обов’язково спостерігаючи за реакцією організму. Навіть звичайні продукти можуть викликати загострення хронічних хвороб органів травлення та алергічні реакції;

в перший день після посту краще вживати  не смажене м’ясо, а варене, тушковане та запечене, віддаючи перевагу білому м’ясу, або ж м’ясо взагалі замінити рибою;

2/3 кожної порції має все ще становити рослинна їжа, а половину денного раціону – овочі, фрукти, зелень;

вода у цей період набуває особливого значення, оскільки покращує метаболізм і допомагає організмові впоратися з додатковими гастрономічними навантаженнями. Добова норма споживання води складається з розрахунку 30 мл на 1 кг ваги. Слід не забувати про склянку води вранці натщесерце і перед кожним прийомом їжі для запуску травної системи.

Для всіх людей, які виходять з посту, існує правило: у жодному разі не нехтувати рекомендаціями стосовно харчування. Особливе значення такі рекомендації мають для хворих із хронічними захворюваннями серцево-судинної, дихальної, травної, ендокринної та сечовидільної систем, виникнення та перебіг яких мають безсумнівний зв’язок з харчуванням. Надмірне споживання тваринної їжі, яка присутня у великій кількості на святкових столах у кожній українській родині, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я, обумовити загострення існуючих хронічних хвороб та викликати  ускладнення.

Слід пам’ятати: вийти із посту потрібно так, щоб не втратити здоров’я.

Знайти