Усі новини

Серозний менінгіт: як вберегтися

Серозний менінгіт (також Асептичний менінгіт, англ. Aseptic meningitis)— вид менінгіту, при якому виникає серозне, не гнійне, запалення мозкових оболонок. Згідно даних ВООЗ: найпоширенішим серед серозних менінгітів є вірусний менінгіт, а найсприятливішою для цього захворювання порою року є літо.  Найчастіше його спричинюють ентеровіруси. Віруси Коксакі та ECHO, які також є ентеровірусами, становлять приблизно половину випадків серозного менінгіту і офіційно реєструються як вірусні менінгіти.

В Україні згідно статистичних даних у 2023 році реєструвалося зростання випадків вірусних менінгітів у порівнянні з попереднім роком у 2,5 рази (всього 101 випадок). Серед дітей – зростання на 14 випадків, всього захворіла 21 дитина. У Чернігівській області випадки серозного менінгіту за останній рік не реєструвалися.

Ентеровірусна інфекція — це група гострих вірусних захворювань з різноманіттям клінічних форм — від безсимптомного перебігу чи незначної гарячки до менінгоенцефаліту, міокардиту, серозного менінгіту. Група ентеровірусів містить понад 100 небезпечних для людини вірусів, які поширені повсюдно.

Джерелом інфекції є лише людина, хворий або вірусоносій, що виділяє збудника в довкілля з випорожненнями. Крім того, віруси іноді виділяються зі слизом верхніх дихальних шляхів. Найбільш інтенсивне виділення вірусу відбувається в перші дні хвороби, але іноді може тривати протягом декількох місяців. Механізми передачі переважно фекально-оральний, зрідка повітряно-крапельний, можлива й трансплацентарна передача. Передається збудник, як правило, фекально-оральним шляхом, через предмети побуту, забруднені руки, внаслідок недотримання правил особистої гігієни, та можливо і повітряно-крапельне передавання, як у ГРВІ. Також є ризик інфікуватися під час купання у відкритих водоймах, з непроточною водою.

Ентеровіруси стійкі у довкіллі, резистентні до низьких температур, стійкі до заморожування і відтавання (у фекаліях при низькій температурі зберігають життєздатність більше півроку). Стійкі до 70 % розчину етанолу. У стічних водах, дрібних водоймах у залежності від температури можуть зберігатися до 1,5-2 місяці. Чутливі до висушування, при кімнатній температурі зберігаються до 15 діб. При температурі 33-35°С гинуть протягом 3 годин, при температурі 50-55°С — протягом декількох хвилин, при кип’ятінні та автоклавуванні— миттєво. Швидко гинуть під впливом формальдегіду, гетероциклічних барвників (метиленового синього тощо), окислювачів (перманганату калію і перекису водню), а також ультрафіолетового опромінення, ультразвуку, іонізуючої радіації. Вільний залишковий хлор (0,3-0,5 мг/л) швидко інактивує ентеровіруси у водних суспензіях, проте присутність органічних речовин, що пов’язують хлор, може знизити ефект інактивації.

При всіх клінічних варіантах захворювання починається гостро. Температура тіла підвищується до 38-40ºС, пацієнти скаржаться на головний біль, запаморочення, слабкість, появу менінгеальних симптомів. Необхідно звертатися за медичною допомогою, не займатися самолікуванням.

До профілактичних засобів належать своєчасне виявлення та ізоляція хворих на серозний менінгіт, адже їхній інкубаційний період триває до 10 днів, в цей час існує велика вірогідність заразитись недугою. Якщо контакту з хворим не уникнути, варто використовувати засоби індивідуального захисту: одноразові маски, респіратори.

Неспецифічна профілактика – це загальні заходи захисту організму від інфекцій та зміцнення імунітету:

– дотримуйтеся правил особистої гігієни (ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету і перебування у людних місцях); якщо відсутня вода то обробляйте їх антисептичним засобом із вмістом спирту не менше 60-70%; регулярне миття рук зменшує передачу вірусів, які спричинюють інфекційні захворювання, це є найефективнішим засобом попередження хвороби у дітей; навчайте дітей гігієнічним навичкам;

– використовуйте лише чисту воду, якщо не впевнені у її якості – прокип’ятіть;

– мийте овочі й фрукти перед уживанням;

– ретельно готуйте їжу — проварюйте чи просмажуйте продукти перед уживанням;

– не купайтеся у громадському басейні чи водоймі, якщо в цьому місці вже були випадки захворювання;

–  частіше вживайте свіжі овочі та фрукти.

Піклуйтесь про своє здоровя! Бережіть себе!.

Поділитися:
Знайти