У одній з громад Чернігівської області протягом останнього тижня зареєстровано спалах сальмонельозу. При святкуванні дня народження у побуті постраждали 5 дорослих осіб, лабораторно виділено збудника – Salmonella. Наразі проводиться епідеміологічне розслідування.
Нагадаємо, що це вже другий спалах сальмонельозу зареєстрований протягом вересня. Перший спалах зареєстрований у одному з навчальних закладів області і досі триває.
Сальмонельоз — це гостра інфекційна хвороба, яку спричиняють бактерії роду Salmonella. Джерелом інфекції є хворі люди, а також бактеріоносії. Найчастіше зараження відбувається через харчові продукти: м’ясо, яйця, молоко, кондитерські вироби з кремом, іноді овочі чи воду. Механізм передачі реалізується фекально-оральним шляхом. Інкубаційний період: від 6 годин до 3 діб (найчастіше 12–24 години). Основні симптоми: гострий початок, підвищення температури, озноб, нудота, блювання, біль у животі (переважно в епігастрії та навколо пупка), діарея (часто водяниста, з домішками слизу), слабкість, зневоднення, головний біль.
За умови своєчасного та адекватного лікування хвороба триває 3–7 днів і зазвичай минає без ускладнень.
Щоб запобігти захворюванню на кишкові інфекції, нагадуємо основні правила профілактики:
– дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням та
вживанням їжі;
– не купуйте продукти завчасно, особливо швидкопсувні;
– перевіряйте умови зберігання та терміни придатності продуктів;
– уникайте придбання харчів на стихійних ринках та з рук у приватних
осіб;
– купуйте продукти лише у спеціалізованих магазинах або на
агропродовольчих ринках, де проводиться ветеринарно-санітарна
експертиза;
– дотримуйтесь умов зберігання харчових продуктів;
– споживайте страви одразу після приготування, а при повторному
вживанні – піддавайте їх ретельній термічній обробці;
– не зберігайте готові страви без дотримання температурного режиму
довше ніж 2 години;
– ретельно мийте овочі та фрукти проточною водою;
– не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їхньої якості;
– сирі та готові продукти зберігайте та обробляйте окремо, особливо м’ясо
та овочі;
– молоко обов’язково кип’ятіть перед споживанням; непастеризований сир
використовуйте лише для страв, які піддаються термічній обробці;
– м’ясо ретельно проварюйте чи просмажуйте, особливо вироби з фаршу;
– утримуйтесь від споживання консервованих м’ясних та рибних продуктів
сумнівної якості;
– перевіряйте термін придатності та цілісність тари.
Пам’ятайте! При появі перших симптомів (біль у животі, блювання, діарея, підвищена температура, слабкість) ні в якому разі не займайтесь самолікуванням і одразу звертайтесь до медичного закладу! Цим ви вбережете себе від можливих ускладнень, а своїх рідних від ризику захворіти.