Усі новини

Обережно, гриби!

Поділитися:

Здавна на Україні гриби високо цінуються як природній продукт
харчування. І тому, з настанням погожого часу, маси грибників-
любителів направляються до лісосмуг.
В Чернігівській області вже зареєстровано перший випадок отруєння
грибами: в один із медичних закладів області госпіталізовано чоловіка з
Ніжинського району. Ймовірною причиною отруєння стали гриби
рядовки, які він збирав власноруч. Наразі потерпілий проходить
лікування в медичному закладі, стан – задовільний.
Кожного року, як тільки погодні умови сприяють росту грибів,
знову і знову доводиться нагадувати, що серед дарів лісу зустрічаються
такі, які треба оминати.
Прикро, що невміння відрізнити отруйні, умовно-їстівні від їстівних
грибів, неуважність під час збирання, неправильне приготування і
призводить до отруєнь, нерідко з тяжкими наслідками.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість
азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі
вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Але така
речовина як хітин майже не перетравлюється у шлунково-кишковому
тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують
грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них
дітей до 12 років.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після
споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювота, різкий біль у
животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження
пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги),
марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте
звертайтеся за допомогою!
Перша допомога у разі отруєння грибами
– терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
– промийте шлунок простою водою;
– дотримуйтеся постільного режиму;
– пийте багато рідини (вода чи прохолодний чай) — це
допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
– прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи
молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування
токсинів у організм.
Як не отруїтися грибами:
– найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів,
замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю
та продаються в торговельній мережі;
– не купуйте гриби на стихійних ринках;
– уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка,
губки, ніжки;
– збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого
сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
– не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко
переплутати з отруйними;
– не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств,
забруднених територій: гриби в себе широкий спектр отруйних речовин,
зокрема важкі метали;
– не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб
пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
– не куштуйте сирі гриби;
– вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба
викинути;
– готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
– варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій
воді не менше 30 хв;
– зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому
посуді не більше доби.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Знайти