Усі новини

Обережно гриби!

Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.

З настанням грибної пори знову і знову доводиться нагадувати, що серед дарів лісу зустрічаються такі, які треба оминати. В Чернігівській області на сьогодні зареєстровано перший випадок отруєння грибами. Мешканка Чернігівського району потрапила до лікарні після вживання грибів-печериць, які збирали сім’єю власноруч. На разі проходить лікування в медичному закладі, стан – задовільний.

Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.

Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.

Симптоми отруєння грибами

Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги),  марення, поява галюцинацій.

За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте звертайтеся за допомогою!

Перша допомога у разі отруєння грибами

  • терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
  • промийте шлунок простою водою;
  • дотримуйтеся постільного режиму;
  • пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
  • прийміть сорбенти.

Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.

Як не отруїтися грибами:

–        Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;

–        не купуйте гриби на стихійних ринках;

–        уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;

–        збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;

–        не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;

–        не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;

–        не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;

–        не куштуйте сирі гриби;

–        вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути;

–        готуйте гриби протягом першої доби після збирання;

–        варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;

–        зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!

Поділитися:
Знайти