Обережно гриби!
14 серпня 2024Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2 000 видів грибів, до 500 з них вважають їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або ж у консервованому вигляді.
З настанням грибної пори знову і знову доводиться нагадувати, що серед дарів лісу зустрічаються такі, які треба оминати. В Чернігівській області на сьогодні зареєстровано перший випадок отруєння грибами. Мешканка Чернігівського району потрапила до лікарні після вживання грибів-печериць, які збирали сім’єю власноруч. На разі проходить лікування в медичному закладі, стан – задовільний.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте звертайтеся за допомогою!
Перша допомога у разі отруєння грибами
- терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
- промийте шлунок простою водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
- прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Як не отруїтися грибами:
– Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі;
– не купуйте гриби на стихійних ринках;
– уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
– збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
– не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
– не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
– не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів;
– не куштуйте сирі гриби;
– вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути;
– готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
– варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
– зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!