Усі новини

Національна кампанія “Їж менше солі !”

Поділитися:

Менше солі: 8 простих порад, щоб уникнути серцево-судинної катастрофи
«Без солі ніяк», – кажете ви, коли йдеться про приготування їжі. – «До того ж сіль сприяє
травленню». Це правда, тому що основним компонентом солі є хлорид натрію. А натрій –
це мінерал, який підтримує життєво важливі процеси в нашому організмі: допомагає
контролювати баланс рідини, бере активну участь у проведенні нервового імпульсу,
м'язовій роботі. Та є інший фактор: українці споживають дуже багато солі, набагато
більше від норми. При дозволених 5-ти грамах в середньому протягом доби до нашого
організму потрапляє більше 12,5 грамів солі! Це є одним із найпоширеніших факторів
ризику серцево-судинних захворювань.
Надлишок натрію у кровотоці призводить до затягування додаткової води у кровоносні
судини. Так збільшується об’єм крові. Коли через судини проходить більше крові,
підвищується артеріальний тиск. А серце при цьому працює з посиленим навантаженням,
щоб доставити більше крові по організму. З часом, якщо є інші фактори ризику, високий
артеріальний тиск може пошкоджувати стінки судин і прискорювати утворення
атеросклеротичних бляшок, які можуть стати причиною інсульту чи інфаркту.
Також затримка рідини в організмі може призвести до утворення набряків. Мабуть, ви
знаєте, що з’ївши звечора оселедця, наступного дня можна бути схожим на невеличку
кульку. Є чимало досліджень, які вказують: вживання меншої кількості натрію може
знижувати ризик інсульту, підвищеного артеріального тиску, захворювань нирок,
остеопорозу.
Щоб не допустити серцево-судинної катастрофи чи інших захворювань, потрібно просто
їсти менше солі. В рази менше!
Тож маємо для вас 8 дуже практичних і простих порад, якими вже варто скористатися.
1. Запам’ятайте норму: достатньо вживати 5 грамів солі на добу. Це чайна ложка.
2. Привчайтеся вживати більше овочів і фруктів – у межах 400 г щодня (це приблизно 5
порцій – радить Всесвітня організація охорони здоров’я).
3. Спеції та приправи замість солі! Додавайте до їжі звичайний оцет, часник, лимонний,
грейпфрутовий чи апельсиновий соки. Або ж сіль можуть замінити чудові спеції: перець,
петрушка та кріп, розмарин, майоран, куркума, кмин, паприка, базилік, орегано, коріандр.
4. Зверніть увагу, що багато солі потрапляє до організму через продукти, придбані в
магазинах, або з фастфуду. Йдеться про хлібобулочні та ковбасні вироби,
консерви,мариновану їжу, чипси, соуси, напівфабрикати, хот-доги. Наприклад у 100 г
твердого сиру – 1,5 г солі, у 100 г напівфабрикатів, як-от пельмені чи сосиски, – 1 г солі, а
в 100 г рибних консервів – до 5 г солі (!!).
5. Обирайте рослинні олії (оливкову, соняшникову, гарбузову, кукурудзяну, лляну) замість
купленого майонезу чи соєвого соусу.
6. Приберіть сільничку зі столу, щоб позбуватися звички досолювати: з кожним струсом
сільнички ви додаєте до страви 0,5 зайвих грамів.
7. Соліть страву не під час, а наприкінці приготування або ж додавайте сіль до страви вже
в тарілці – це помітно знизить кількість спожитої солі.
8. Зменшуйте саму порцію їжі – у ній вже буде менше солі!
Якщо одразу не вдається перейти на менш солону їжу, спробуйте на початку почергово
вживати страви без солі з тими, до яких ви звикли. Поступово різниця між ними
зникатиме. А ваші серце й судини працюватимуть довше і краще!

Знайти