Літо — це не лише час відпочинку, але й період, коли природа дарує нам багатство сезонних овочів і фруктів. Вони не лише смачні, але й дуже корисні для нашого організму, особливо завдяки високому вмісту вітамінів, які необхідні для підтримки здоров’я у спекотні місяці.
Сезонні фрукти та овочі, такі як помідори, перці, кабачки, ягоди (чорниця, малина, смородина, порічки) і зелень, багаті на вітаміни С і А, які сприяють зміцненню імунітету.
Особливої уваги влітку потребує підтримка водного балансу. Організм втрачає велику кількість води, тому важливо не лише пити багато води, але й вживати продукти, які допомагають підтримувати водний баланс. Овочі та фрукти, багаті на воду (кавун, огірки, персики), допомагають зберегти нормальний рівень рідини в організмі і попереджають зневоднення.
Слід пам’ятати, літнє сонце може стати причиною надмірного впливу ультрафіолетових променів на шкіру. Це підвищує ризик виникнення сонячних опіків та старіння шкіри. Вітамін А, який міститься в моркві, абрикосах, персиках та інших яскравих овочах і фруктах, має антиоксидантні властивості, що допомагають захистити шкіру від ушкоджень, покращують її стан і сприяють регенерації клітин.
Отже, правильний щоденний раціон повинен включати багато овочів та фруктів. Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує вживати принаймні 400 грамів щодня, причому овочі мають переважати. А щодо споживання червоного м’яса та риби влітку бажано скоротити до одного разу на тиждень, риби — до двох разів.
Сезонні овочі, зелень та фрукти такі як:
– базилік, кріп, шпинат, салат, петрушка, рукола є справжніми джерелами вітамінів. Найбагатшим на вітаміни вважається саме шпинат — він містить вітаміни A, B1, В2, B6, С, D2, Е, РР, Р, К та достатньо заліза, кальцію, цинку, магнію та калію. А петрушка та кріп особливо рекомендовані людям із серцево – судинними захворюваннями та з проблемами тиску;
– страви з кабачку. Їх вважають корисними для головного мозку, нирок, шкіри та печінки. Окрім того, що це низькокалорійний продукт, він містить вітаміни В1, В2, достатню для організму концентрацію вітаміну С, а також Омега-3 та багато іншого;
– червоний овоч, який також починає набирати сезонних обертів та має позитивний вплив на здоров’я – це томат. Помідори у салаті та томатний сік корисні для судин, серця та нирок — містить вітаміни А, В2, В3 та С, а також йод, магній, та кальцій;
– черешні, шовковиця, смородина, малина, порічка та багато інших ягід мають бути в меню влітку щоденно. Для більшої користі краще їсти ягоди без додавання цукру. Порічка та малина багаті на вітамін С та інші, а шовковиця містить вітаміни групи В та Е, А та К і є корисною для шлунково – кишкового тракту;
– кавуни варті уваги не тільки через свій фантастичний смак, але й тому, що вони не містять цукру і на 90% складаються з води. Їх можна вживати хворим на цукровий діабет та в разі бажання втамувати спрагу. Кавуни є низькокалорійними та містять в своєму складі фолієву та аскорбінову кислоти, вітаміни групи В, Е, А та К, які сприяють покращенню стану шкіри, нормалізують кров’яний тиск.
Щоб максимально використати користь від сезонних продуктів, важливо:
Літо – час доступних природних вітамінів. Скористайтеся цим для оздоровлення. Формуємо культуру здоров’я разом!