Ботулізм – це смертельно небезпечне захворювання, яке виникає після вживання продуктів, що містять ботулінічний токсин. У природі немає більш токсичної речовини – найотруйніша штучно синтезована речовина – діоксид – в 70 000 разів слабша від ботулотоксину. Відрізнити продукт із вмістом ботулотоксину від звичайного доброякісного зазвичай неможливо, оскільки він не має кольору, смаку та запаху.
Сприйнятливість людей до ботулізму дуже висока, захворіти можна в будь-якому віці, а також можливі повторні захворювання. Ботулотоксин спричиняє серйозні ушкодження нервової системи, блокуючи передачу нервових сигналів до м’язів, що спричиняє, серед іншого, дихальну недостатність і як наслідок – смерть.
За статистикою, середній показник захворюваності по Україні за останні 5 років становив 18,5, в Чернігівській області ця цифра є значно більшою – 38.
Захворювання ботулізмом потребує підвищеної уваги, особливо на сьогоднішній день, з таких причин:
– захворювання характеризується високою летальністю – відсоток померлих людей від загальної кількості тих, що захворіли, становить 10,5%;
– існують значні проблеми з лабораторною діагностикою – метод біологічної проба на мишах на сьогоднішній день не проводиться, так як реагенти для цього методу не виготовляються в Україні. Нові методики досліджень, такі як полімеразно-ланцюгова реакція (ПЛР), не розроблені. Тож діагноз «ботулізм» встановлюється клінічно і значною мірою залежить від кваліфікації лікаря-спеціаліста;
– запорукою успішного лікування ботулізму є вчасне звернення за медичною допомогою та термінове введення протиботулінічної сироватки. На даний час в Україні відсутнє виробництво сироватки. У лікувальні мережі доставляється сироватка виробництва Канади, отримана в якості гуманітарної допомоги. В 2024 році для Чернігівської області виділено 10 доз протиботулінічної сироватки. Враховуючи, що при важкому перебігу хвороби необхідно введення 2 доз сироватки, такої кількості може бути недостатньо. І хоча в екстрених випадках лікувальні заклади областей взаємодіють в частині перерозподілу сироватки, але при високих рівнях захворюваності існує ризик відсутності препарату;
– і найголовніше – це ускладнення, до яких призводить ботулізм. Найтяжчими ускладненнями, аж до смерті хворого, є зупинка дихання і серця. Параліч м’язів гортані та глотки може призвести до аспірації блювотних мас, їжі та раптової смерті навіть при середньо-тяжкому ступеню ботулізму. Тривала гіпоксія, надлишкове введення на цьому тлі рідини сприяють виникненню набряку мозку. Перебіг ботулізму нерідко ускладнює приєднання вторинної інфекції. Параліч дихальних м’язів сприяє виникненню гіпостатичної пневмонії. Порушення слиновиділення призводить до активації бактеріальної флори порожнини рота з подальшим розвитком гінгівітів, стоматитів, (паротиту).
ДУ «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики МОЗ України» вкотре нагадує – щоб уберегтися від ботулізму необхідно:
– дотримуватись гігієнічних вимог при обробці риби, птиці, тварин;
– для консервування використовувати свіжі, без ознак псування овочі та фрукти; дотримуватись рекомендованих вимог обробок банок, кришок, режимів теплової обробки консервів;
– в домашніх умовах продукти рослинного походження краще заготовляти про запас шляхом маринування або соління з додаванням достатньої кількості кислоти цукру і солі в негерметично закритому посуді;
– відмовитися від купівлі домашньої консервації, копченої, солоної риби та м’яса та інших продуктів на стихійних ринках;
– придбавши рибні продукти в торгівельній мережі, не соромитися переконатися в їх безпеці (попросити супровідні документи або поцікавитися маркуванням тари, де є інформація про терміни та умови зберігання).
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Тому ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте самі та ваша родина!