Усі новини

22 липня – Всесвітній день мозку

Поділитися:

Щороку 22 липня світова спільнота відзначає День мозку.

Таку дату започаткувала Всесвітня федерація неврології ще у 1957 році. Зараз до організації входять більше 120 професійних асоціацій неврологів із різних країн. Однією з цілей роботи федерації є вивчення хвороб, які можуть порушувати мозкову діяльність, та пошук засобів для збереження ясності розуму до кінця життя людини.  Саме мозок відповідає за функціонування усіх органів та систем організму. Від його роботи залежить життєздатність людини, можливість здійснювати інтелектуальну діяльність та проявляти фізичну активність. Розділ медицини – неврологія вивчає різні захворювання центральної та периферичної нервової системи й головного мозку, що є її найважливішим органом. Це один з найбільш загадкових та маловивчених органів, що має великий потенціал та забезпечує функціонування тіла.

Кисень та глюкоза — основні речовини, які необхідні для роботи та виживання мозку. Якщо він протягом 3-5 хвилин не отримує їх у достатній кількості, то у мозку починаються незворотні порушення.  Мозок не відчуває болю, оскільки у ньому немає больових рецепторів. Вони розташовуються у мозкових оболонках і кровоносних судинах. Тому, коли ми говоримо про головний біль, то йдеться саме про ці структури. Пам’ять людського мозку безмежна, на відміну від телефонів та комп’ютерів. Звичайно, деякі фактори можуть її погіршити (стреси, напруга, недосипання, харчування, стиль життя тощо).

Мозок є головним органом центральної нервової системи. Необхідно піклуватися про нього, дотримуючись здорового способу життя: відмовитися від шкідливих звичок, пам’ятати про фізичні вправи, прогулянки на свіжому повітрі, здоровий сон та відпочинок, збалансоване харчування. Зокрема, за інформацією фахівців Центру громадського здоров’я МОЗ України, для покращення розумової активності підходять такі продукти як:

– жирна морська риба, яка містить велику кількість поліненасичених жирних кислот омега-3. Саме з цих кислот в нашому організмі виробляється речовина мієлін, що є своєрідним ізоляційним матеріалом для нервових волокон. Крім того, мієлін необхідний для швидкої роботи мозку і передачі інформації від однієї клітини до іншої;

– волоські горіхи – це ще одне хороше джерело поліненасиченої жирної кислоти омега-3. При регулярному вживанні волоських горіхів підвищується рівень серотоніну (гормону щастя), що допомагає протистояти депресії і охоче братися за розумову роботу. 3-5 волоських горіхів у день буде цілком достатньо для здоров’я мозку;

– чорниця – джерело антиоксидантів, які дуже потрібні для правильної роботи мозку. Антиоксиданти, що містяться в чорниці, дозволяють позбутися від шкідливих речовин, що ушкоджують клітини мозку;

– какао – у какао-бобах у великій кількості міститься потужний антиоксидант флаванол. Ця речовина покращує кровообіг мозку, а також захищає його від окислювальних процесів, що призводять до різних нейродегенеративних захворювань (наприклад, хвороби Альцгеймера). Крім того, шоколад підвищує рівень дофаміну в крові – гормону, що відповідає за наше гарний настрій;

– яйця курячі – джерело якісного білка, жирів і вітамінів. Це справжній подарунок для нашого мозку.  Також  в яйцях міститься багато холіну – речовини, яка допомагає нам зосередитися і поліпшити працездатність нервових клітин;
– броколі – це одне з головних джерел вітаміну К, який підтримує нормальну діяльність мозку. В броколі міститься бор, дефіцит якого призводить до зниження мозкової активності. В цілому, крім броколі, для нормальної мозкової діяльності корисні будуть всі види капусти: брюссельська, цвітна, білокачанна, пекінська або савойська;

– яблука – містять практично всі мінеральні речовини і вітаміни. Регулярне їх вживання оздоровлює судини мозку, перешкоджаючи їх закупорці. Таким чином, мозок завжди буде працювати бездоганно, а також знизиться небезпека крововиливів;

-сочевиця – джерело заліза і амінокислот, необхідних для швидкого перебігу біохімічних процесів в мозкових клітинах. Так забезпечується ясність розуму і підвищується швидкість мислення;

– хліб з борошна грубого помелу. Замініть білий хліб на хліб з борошна грубого помелу, і ви швидко відчуєте різницю в бік поліпшення. Якщо ми їмо білий хліб або вироби з борошна вищого гатунку та здоби, то в такому випадку в кров викидається багато інсуліну, після чого мозок починає «відключатися». Тому для мозкової активності найкраще вживати «повільні» вуглеводи, які містяться в цільнозернових продуктах і борошні грубого помелу. Так ви дозволите мозку зарядитися енергією на весь день.

Мозок необхідно постійно використовувати. Дослідження показують, що мозок, як і м’язи, необхідно постійно тренувати, щоб тримати у формі. Його резерви необмежені, але якщо ними не користуватися, то вони швидко будуть втрачатися без можливості відновлення. Для ефективного тренування мозку рекомендується виходити за рамки виконання одноманітних задач, вивчати іноземні мови та гру на музичних інструментах, читати. Серед корисних занять – подорожі та спілкування.

Знайти